top of page

Z deníku bylinkářky: přírodní podpora pro zdraví srdce a mysli

Srdce je považováno za císaře všech orgánů a jeho stav ovlivňuje nejen fyzické, ale i duševní zdraví. V dnešním příspěvku se podíváme, jak můžeme jeho vitalitu podpořit pomocí bylinek a jiných přírodních metod. 🌱


Ranní čchi kung

Začněte den krátkým cvičením čchi kung. Stačí 5–10 minut, během kterých se protáhnete, rozproudíte krev a aktivujete celý svůj systém. Pokud máte chuť, klidně si u toho i zakřičte – pomůže to uvolnit psychické napětí. Toto cvičení je ideální pro posílení srdce, které je považováno za sídlo ducha Shen. Shen ovládá naši psychiku, a tedy i nespavost a úzkostné stavy.


Strava pro zdravé srdce

Důležitým prvkem péče o srdce je strava. Vyhýbejte se příliš horkým jídlům, zvěřině, alkoholu, ostrým kořením a těžkým českým jídlům. Místo toho si dejte lehký zeleninový salát a vyhněte se grilovanému jídlu. Pokud trpíte častými nevolnostmi, zkuste zázvor.

Z bylinek jsou pro srdce velmi prospěšné hloh a srdečník.

Hloh peřenoklanný pomáhá snížit tlak, zlepšuje zažívání a zastavuje průjem.

Srdečník je skvělý na arytmie a také pomáhá snižovat tlak.




Vitamíny a minerály

Dostatek hořčíku je klíčový pro zdraví srdce. Najdete ho například v kvalitní čokoládě. Vitamíny A, B, E a D jsou rovněž důležité. Batáty, aronie, kustovnice a třešně jsou jejich skvělým zdrojem.


Bylinky a čaje

Pro uklidnění a zmírnění stresu můžete využít meduňku, šantu kočičí nebo šišák. Šanta kočičí je považována za nejlepší přírodní antidepresivum. Pokud potřebujete povzbudit, vyzkoušejte jerlín japonský jako alternativu kávy. Na našem e-shopu najdete čaje k povzbuzení červených krvinek, nebo přímo směs na srdce.


Akupresura a masáže

Pro zklidnění ducha Shen můžete využít akupresuru. Masírujte si hráškovou kost nebo celé uši. Promasírování hrudní kosti olejíčkem také pomůže.


Speciální bylinkové tipy

  • Kaštan: Vhodný na křečové žíly a snižuje cholesterol.

  • Jinan: Pomáhá při doléčení po infarktu a zlepšuje závratě.

  • Rozmarýn: Zvyšuje nízký tlak.

  • Kopr: Posiluje srdeční sval a snižuje vysoký tlak.

  • Tužebník: Podporuje lymfatický systém a ředí krev.



Význam měsíce května pro srdce

Květen je nejsilnějším obdobím pro srdce. Vládu přebírá oheň, který může způsobit neklid a nervozitu. S přibývajícím horkem je důležité tělo osvěžovat a ovlažovat, pečovat o cévy a udržovat pravidelný puls. Barva spojená se srdcem je červená, což se může projevit růžovým nádechem v obličeji. Naopak tišší mluva a bledší obličej mohou signalizovat oslabené srdce.


Pečujte o své srdce s láskou a radostí, protože radost ze života je nejlepším lékem.


S láskou vaše Dalaila 😻

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page