top of page

Z deníku bylinkářky: Co na křečové žíly?

Aktualizováno: 11. 6.

Co na křečové žíly?


Křečové žíly jsou častou potíží a můžeme i trpět sklonem k modřinám. Křečové žíly jsou propojeny energeticky se slezinou. Takže na zlepšení křečových žil potřebujeme hýčkat naši slezinu. Ta má rada „vhodnou stravu a vypnout hlavu“, propojit naše 3 mozky : hlavu, srdce a břicho. Pro slezinu není vhodné studené, je to element země. Země, aby rodila, potřebuje vlhké a teplé. Tedy ne syrovou zeleninu, ne smoothee.


A podporu bylin?


1. Křídlatka japonská, invazivní rostlina v zahradách, je vhodné ji pěstovat v nádobě, jinak ji budete mít všude kolem. Ale je to úžasná bylina, prospěje cévám, obsahuje resveratrol, jako červené víno. Kořen se užívá, když se zbavujete boreliózy. Je dobrá i tinktura z křídlatky.


2. Mazání na křečové žíly : kaštanová mast, řepíková mastička a mazat směrem od bederní páteře dolů.


3. Strava pro žíly a cévy a slezinu : pohanka , jáhly, kukuřice, slzovka (je to pseudo-obilnina a najdete ji ve zdravé výživě), doporučujeme před vařením na noc namočit. Slezina má ráda hovězí maso a vývary z něho. Tedy vařené.




Aby se cévy a žíly nezanášely?


1. Protizánětlivou stravu – kromě již zmíněné potravy pro slezinu je ještě důležitá Omega 3 a Omega 6 mastná kyselina : ryby, lněný a makový olej, avokádový olej a pokusit se nahradit slunečnicový olej olivovým, lněné semínko


2. Cvičení, pravidelný pohyb – chůze, dlouhé procházky můžeme spojit s meditací v přírodě, klidně za chůze – radovat se z rostlin, stromů a květů a koncentrovat se na jejich krásu. A otvíráme hrudník, rozevíráme žebra a uvolňujeme prostor pro naše srdce, ať má dostatek místa pro svou práci. Umožníme plícím se zhluboka nadechnout v úžasu nad krásou světa.


3. Dobrou náladu. Na podporu činnosti našeho srdce a zároveň ve prospěch naší psychiky doporučujeme : šantu kočičí (je dobrá na depresi, smutky i dětskou hyperaktivitu -čaj před spaním). Růže stolistá (harmonizuje nervový systém, zklidňuje psychiku a můžou ji i děti a těhotné a kojící matky). Sporýš lékařský (na nespavost a deprese). Keltové ho měli pověšený na dveřích na ochranu obydlí a dávali ho dětem do kolébky. Nasušte si sporýš s levandulí a pověste nad dveře. Levandule je na bolest hlavy, deprese a úzkosti. A můžete ji použít i jako levandulový olej na masírování. Dobromysl, zde sám název napovídá, že je to psychice prospěšná bylinka. A když se k vám plíží deprese, udělejte si čajovou směs z uvedených bylin a pusťte se do nějaké činnosti, která vám přináší uspokojení. Začněte něco hezkého nebo užitečného vyrábět : „Dělání, dělání, všechny smutky zahání“.


4. A ještě jedna skvělá bylina RDESNO MNOHOKVĚTÉ, bylina dlouhověkosti. Taky se mu říká Tajemství havraního copu nebo Hříva černého vraníka. Má se po něm přestat šedivět a přestat stárnout. Opatrně s dávkováním, brát dlouhodobě a pomalu. Mohli byste po něm trpět nespavostí. Ale při dlouhodobém užívání se snižují dioptrie, začnou víc růst

vlasy a budete mít větší elán do života. Je k dostání jako bylinná kulička, nebo tinktura nebo čaj.


Byliny přinášejí zdraví a radost do našich životů.


S láskou Vaše DALAILA 🥰



17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page