top of page

Jarní byliny

Aktualizováno: 5. 4.

Bylinky: pro jarní probuzení, kdy se všechno začíná otvírat, je důležité mít v pořádku játra. Náš cíl = mít laskavá játra. Vnitřně se na ně usmívejme. Játra milují pohyb. Zkuste si ráno zacvičit třeba čchi- kung. Stačí 5-10 minut. Játra představují element větru. Dávejte si pozor na prochladnutí. Jarní vítr roznáší tisícero nemocí (čínské přísloví).


Strava vhodná na jaro

Všechno, co je zelené. Výhonky, naklíčené rostliny, kvašená zelenina i kyselá, špenát, brokolice. Ráno vás nabudí ne kávou, ale teplou vodou s citronem nebo jablečným otcem nebo kombucha a šlachy vám vyživí pohanka.




Bylinky na jarní čištění

Kopřiva dvoudomá

Je skvělá na vlasy, pomáhá s trávením a snižuje úroveň cukru v krvi. Nehodí se pro horkokrevné typy, pro ty je lepší kombinace s pampeliškou, která umí ochlazovat. Sbírá se do 15. května, neboli do Žofky. Můžeme ji spařit nebo udělat špenát v kombinaci s normálním špenátem. Nehodí se pro horké revma, ale pro studené ano. Pro ty je vhodné vyšlehat se kopřivou.


Ostropestřec mariánský 

Je dost silná bylina, zvyšuje krevní tlak, proto s ní velmi opatrně. Používat ji dva týdny, potom týden pauza. Měla by se používat jen při velkých problémech, jako jsou mononukleóza, cirhóza, žloutenka. Ostropestřec by měl být uchován v ledničce.  Můžeme ho konzumovat i s jogurtem, ale pozor, jogurty nejsou optimální po ránu.


Vlaštovičník

hodí se v boji proti  klíšťatům, kterým už začala sezóna. Skvěle si umí poradit s bradavicemi a s kožními i nehtovými plísněmi.

pampeliška (kdo sní 3 květy pampelišky na jaře, bude celý rok zdráv),


Pampeliška lékařská

Je skvělá úplně na všechno, i na rakovinu. Dá se pít i ve formě kávy či čaje a také s kombinací čekanky. Šťávu ze stvolu na bradavice i na cukrovku. Léčí žlučník, ledvinové kameny (svařit odvar z kořene). Kdo sní tři květy pampelišky na jaře, je celý rok zdráv. Proto vzhůru na louku!


Sedmikráska obecná

Je skvělá na oči, na migrény. Snězte 10 květů denně za syrova a zbavíte se těchto problémů. Přidejte si ji do polévky nebo do koláče. Je naprosto úžasná.


Bršlice kozí noha 

pro odolnost kloubů a na revma. Hodí se do salátu, do špenátu, nebo jako tinktura. Dobrou chuť!  Léčí křečové žíly, artritidu. Co se týče nemoci DNA, tam nefunguje metabolismus jater a žlučníku.


Popenec odstraňuje zahlenění, kašel. Můžeme ho užívat formou sirupu, čaje či tinktury nebo  sušený. Je aromatický. Dá se přidat do bylinkové soli. Při zánětech vyplachovat ústa, dobrý je i na oči a na vytrávení.

Ptačinec

Dá se z něj udělat nálev na oči. Hodí se na léčbu vředů a jako mastička na lupénku.



Česnek medvědí

Snižuje tlak, cholesterol, působí jako antibiotikum, antivirotikum, v kombinaci s lichořeřišnicí jako tinktura lze úspěšně léčit chřipky.


Česnáček lékařský

Dá se jím nahradit medvědí česnek. Je výborný na slinivku. Jeho semínka se dají použít místo hořčice.


Čekanka obecná

Je vhodná pro diabetiky, čistí slinivku. Umí čistit všechny orgány. Nejsilnější je kořen. Z květů si můžete dát obklad na oči. Dá se pít formou kávy. Samozřejmě též jako tinktura.


Chrpa

léčí žlučník, dásně, zácpu, oči i játra


Lichořeřišnice větší

Dokáže pracovat i se salmonelou. Je vhodná i v kombinaci s medvědím česnekem.


Jarní bylinky jsou nejen lahodným přídavkem do našich jídel, ale také nám přinášejí léčivé účinky a podporují naše zdraví. Tak proč si nezkusit vypěstovat několik z nich ve své vlastní zahradě a nechat se unést jejich jedinečnými chutěmi a vůněmi?

14 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page