top of page

Pojďme začít meditovat




Meditace má výrazný vliv na všechny biologické markery stresu. Snižuje vysoký tlak, zpomaluje kornatění tepen, posiluje imunitní systém, zvyšuje produkci endorfinů a také melatoninu. Meditace prodlužuje život.


Budhismus má nejdelší tradici pokud jde o rozvoj duchovních věd. Měly na tyto vědy svůj systém vzdělávání a své vysoké školy už 2 000 let před naším letopočtem. Systém školství v klášterech tyto znalosti rozvinul a staly se součástí jejich kultury. Potíž je s překladem budhistické literatury do evropských jazyků, nevyvinuli jsme slovní zásobu na věci a jevy, které neznáme.

Ale z jejich zkušeností kolem učení se meditovat, můžeme rozhodně čerpat.


Usadíme se. Zaujmeme meditační pozici buď na zemi se zkříženýma nohama a rovnou páteří, ale můžeme začít meditovat klidně v sedě na židli s nohama na podlaze a opět rovnou páteří.

Budeme cvičit bdělou pozornost, což znamená, že se zaměříme na přítomný okamžik.


Vnímat mysl, mít bdělou pozornost zaměřenou na mysl znamená, že jsme si vědomi svých myšlenek, ale při tom se nenecháme do nich vtáhnout. Vidíme myšlenku, čistě jako myšlenku, já si své myšlenky představuju jako bílé obláčky. Rojí se z mé hlavy jedna za druhou, nechám je odplout a nebudu se jimi zabývat. Má mysl je čistá, klidná a prázdná, bez myšlenek.


Hned, jak se některá jen na okamžik objeví, změní se v bílý obláček a odplouvá pryč na nebe mezi mraky, které pomalu běží po obloze.

Má mysl je čistá, klidná, prázdná, bez myšlenek.




13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page